2014. január 12., vasárnap

A mamut házában jártam...

Mostanában sok időt töltöttem Gyöngyösön és mivel szeretem felfedezni a kulturális értékeket, így ellátogattam a Mátra múzeumba is.




Az Orczy kastélyban található tárlatok egész évben megtekinthetőek és igen csekély összegért természettudományos-, vadász-, és történeti kiállítás keretén belül gazdagíthatjuk ismereteinket.





A kastély nagy kétszárnyú vaskapuja felett két oroszlán őrködik.




A park, ami hozzátartozik ehhez a lenyűgöző barokk és klasszicista stilus jegyeket magán viselő épülethez, szintúgy gyönyörű: gazdag arborétum, egy pici oázis a városban. A leglátványosabb az aranyhalakkal benépesített tó, amin átível több híd is, a szigetet pedig egy pavilon teszi varázslatossá. Még így télen is nagy élmény megnézni a megannyi változatos növényt, gondolom milyen csodálatos lehet tavasszal, amikor minden virágzik.


A kiállítások a kastélyban és a pavilonban tekinthetőek meg, tematikailag 3 féle állandó tárlatot látogathatunk. 2009-ben elnyerte az év múzeuma díjat is.

 Legnagyobb látványossága a mammutcsontváz, ami lenyűgözően mutat a hatalmas fedett udvarban, egyedüli szinte teljes megmaradt fossziliaként az országban, így már csak ezért a látványért is érdemes ide ellátogatni.






Vadász kiállításon fegyvereken kívül rengeteg trófeát és egyéb vadásztörténeti tárgyat vehetünk szemügyre a kastély földszintjén. Mivel a vadászat mindig is úri sport volt, így remekül illik a a kastély atmoszférájába.






Ezenkívül a környék történeti tárlata és az Orczy család bemutatása is helyet kapott itt, a kor ruhái és használati eszközei is felsorakoznak. Ezen termek egyikében feltártak egy megmaradt barokk falfestményt, amin vadászjeleneteket és tájképeket örökített meg a festő fantasztikus pasztell színekkel. Ugyanitt, az emeleten látható a város történetét bemutató kiállítás.








A természetrajzi részlegen, ami egyaránt a pavilonban és a kastélyban is megtalálható,  preparált állatokat, pillangó- és egyéb rovargyűjteményeket, csontokat, tojásokat tekinthetünk meg. Megismerhetjük a növényvilágot és állatvilágot színes egészében. Egy ásvány kiállítás elemeiban is gyönyörködhetünk, melynek jelentős részét a környező hegyekből gyűjtötték össze.




A pálmaházban növények és terráriumban élő hüllőket láthatunk.


Úgy vélem érdemes ide ellátogatni és a gyerekek is élvezni fogják ezt a fajta kulturális programot, innen egy családtag se távozik hiányérzettel. A fiatalokat az állatvilág fogja elbűvölni, az apukákat a fegyverek és trófeák, míg az anyukáknak a ruhák és használati tárgyak lesznek a favoritok, de ha más nem, a mammut mindenki kedvencévé válik.