2014. január 26., vasárnap

Felfázás kezelése otthon

Sok nő életében kellemetlenséget okoz a felfázás. Sajnos vannak, akik hajlamosak rá és visszatérő problémává válik náluk. Nézzük, mit lehet tenni ellene és a tüneteket mivel lehet enyhíteni, valamint hogyan akadályozható meg a kiújulása. 



A felfázás általában baktérium, ritkábban vírus, gomba okozta hugyúti fertőzés. A húgyutak, a húgycsőból, húgyhólyagból, vesevezetékből és veséből állnak, a gyulladás bármelyik részben előfordulhat, súlyosabb esetben több szerv is érintett benne.

Tünetei

- gyakori vizelési inger
- égő, csípő érzés vizelés közben
- has érzékenysége nyomásra hólyag táján
- zavaros véres vizelet, ami rózsaszín esetleg teljesen véres színben játszik
- vese görcsök

Mitől alakul ki? Mivel is előzhető meg?

Mint már fentebb írtam általában bakteriális fertőzés okozza leggyakrabban, amit akár egy nyilvános WC-ben is össze lehet szedni. Már a kilincsek is nyüzsögnek a különböző baktériumokkal én javaslom a kézfertőtlenítő használatát pisilés előtt és a mosdó elhagyása után is.

A másik gyakori ok, az ha sokáig nem él szexuális életet valaki és hirtelen aktív lesz nemileg. Miért is? A partner természetes baktériumflórájához nem tud még alkalmazkodni, új neki.  A húgycsőbe bejutva ott gyulladást okozhatnak ezek a baktériumok.  Az is gyakori eset, hogy egy két hét kimarad a nemi érintkezésben az állandó partnerrel és utána előjön ismét a felfázás. Illetve még a gyakori partnercsere is hajlamosít erre.  Ezek ellen viszont van egy szuper megelőzési stratégia, ami nem is nagy ördöngősség, ez pedig, hogy szeretkezés után menj pisilni. A vizelet ugyanis kimossa ezeket a baktériumokat fertőtlenítő hatása végett. Persze ne szaladj azonnal a WC-re csak azt tanácsolom, hogy egy-két órán belül ürítsd ki a hólyagod és ezáltal a baktériumokat mosd ki.  Másik jó hír, hogy hozzászokik a szervezeted a párod baktérium állományához így, ha rendszeres szexuális életet éltek a felfázások nem fognak előjönni.

Gyakran mondják még, hogy mezítláb ne mászkálj, ne ülj le hideg helyre és ne legyen kint a derekad. Ezek nem a fő okai a felfázásnak, de az biztos, hogy a hideg láb, lehűlt derék hajlamosítanak az általános gyulladásokra és az emberben így ott jön ki a gyulladás ahol a leggyengébb, aki hajlamos a felfázásra az nyilván ezt a gyulladást fogja produkálni. Szóval meleg zokni, hosszú felsők és R betűt tartalmazó hónapon ne ülj le a szabadban (szeptembeR, októbeR, novembeR, decembeR, januáR, febRuáR, máRcius, ápRilis). Van még egy remek találmány a derékmelegítő, gyakorlatilag egy duplán varrott póló anyagból van, amit ruha alá felé vehetünk fel és így elkerülhetjük azt, hogy kilógjon a derekunk.

Ami még okozhat hugyúti fertőzést az a túl gyakori tisztálkodás az intim részeken, ha belegondolunk ez teljesen logikus, hiszen a tusfürdők és szappanok lúgosítják a bőrt és a hüvely környékén ezzel a savas környezet védekezését meggátolják. Mellesleg ez okoz oly gyakran hüvelygyulladást is. Manapság viszont már léteznek intim mosakodók, ezek használatát ajánlom elsősorban.

Pszichés okok is vezethetnek felfázáshoz, így, ha visszatérő a probléma érdemes ezeknek is utána járni.

Kezelése

1.       Tőzegáfonya kapszula
2.       Forró sós vagy szódabikarbónás ülőfürdő
3.       Teafaolajas ülőfürdő
4.       Cickafarkfű tea
5.       C-vitamin
6.       Sok-sok folyadék

Nos leírom lépésről lépésre én, hogy szoktam kezelni amikor mégis felfázok. Először az első tüneteknél rengeteg folyadékot iszok, hogy átmossam a szervezetem és kimossam a gondot okozó nem odavaló kórokozókat.
Egy kád meleg vízbe, teszek egy marék rendes sót és 3-4 csepp teafaolajat és ebben ülök 15-20 percig.
C-vitamint pótlok, hiszen a gyulladások ellen ez a legjobb fegyver, kb. 1000 mg-ot naponta. Amit nem tudunk az az, hogy Szent-Györgyi Albert napi több ezer C-vitamint fogyasztott és 93 éves koráig élt. A C-vitamin savanyítja a vizeletet ezzel gátolva a baktériumok szaporodását. Ezenfelül a gyógyszertárban beszerezhető, sőt drogériákban is tőzegáfonya kapszula ebből az ajánlott dózisnál többet is be lehet venni, hiszen ez gyógynövény és nem okoz semmiféle túladagolást. Én 4 szemet veszek be egyszerre egy nap kétszer, a felfázás alatt. A tőzegáfonya kapszula megelőzésként is szedhető, akkor az ajánlott dózist érdemes betartani.
A cickafarkfű tea szintén minden drogériában és gyógyszertárban fellelhető, ebből főzött tea (igen rossz ízű, erre készüljünk fel), kiváló gyógymód, ezt már a nagy kétségbeesésemben szoktam fogyasztani, olyankor literszámra. Nyáron magunk is gyűjthetünk cickafarkfű levelét és ernyős virágzatát, bármely mezőn fellelhető, kiszárítva pedig üvegben eláll és bármikor használható főzetként.
Ágynyugalom ajánlott, melegbe kell lenni, mivel ez a legjobb gyógymód ezen nyavalyára. Amit még fontos észben tartani, hogy bármilyen rossz is az utolsó cseppig ki kell préselni magunkból a vizeletet, hiszen a gennyel teli vizelet, ha a hólyagban pang még inkább a gyulladást erősíti.

Amikor két nap alatt nem enyhülnek a tüneteink, akkor viszont orvoshoz kell menni, akár a háziorvost keressük fel, akár a nőgyógyászunkat, a tünetek elsorolása után, esetleg helyi vizeletvizsgálat következi és antibiotikumos kezelés jön. Amennyiben véres a vizelet azonnal fel kell keresni az orvost, hiszen ekkor már a gyulladás kikezdte a húgycsövet és a hólyagot és sajnos ezesetben az antibiotikum kúra a megfelelő segítség.