2014. január 29., szerda

Paella a spanyol rizses hús

Wellnesezésnél volt lehetőségem megkóstolni ezt a tradicionális spanyol ételt, ami gyakorlatilag egy rizses hús. A rizs megdicsőülésének hívják hagyományosan hazájában. Sok verzióban készítik, attól függően, hogy mely tájegységről beszélünk. Ebben a koncepcióban viszont hal, csirke, garnéla és kagyló is szerepel, valamint currys rizs. Térjünk át a receptre:




Hozzávalók:

-35 dkg csirkemell kockára vágva
-50 dkg tenger gyümölcsei mix fagyasztott (fekete kagyló, garnéla, tintahal keverék) 
-2 szelet tengeri halfilé
-35 dkg rizs
-10 dkg zöldborsó
-1 közepes fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 nagy paradicsom leforrázva héj nélkül
-2 babérlevél
-kicsi rozmaring
-curry
-kakukkfű
-só
-bors
-9 dl húsleves lé (lehet leveskockából is)
-oliva olaj

Elkészítés:

Először oliva olajon egy serpenyőbe sütöm az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymákat, és a kis kockára vágott paradicsomot. Hozzáadom a fűszernövényeket (kakukkfű, rozmaring, só, bors, babérlevél) és addig párolom együtt őket, míg egy sűrű alapot nem kapok. 
A borsót előfőzöm, olyan  2-4 percig sós vízben. A húsokat, csirkét, halat, rákot egyenként serpenyőben megsütöm. 

Egy nagy wookba beleöntöm a leves egy nagy részét, hozzáadom a paradicsomos fűszeres masszát, majd ezt összeforralom. Beleteszem a rizst és egy elég sok curryt, sózom borsozom és a csirkét is hozzáadom. Ezután párolom az egészet és öntök még hozzá hús levet, ha a rizs igényli, de figyelek rá, hogy  ne főzzem szét.

Ezután belekeverem a borsót, ráteszem a tetejére tenger gyümölcseit és a halat és innentől nem kevergetem. Körülbelül 10 percig közepes tűzön sütöm a serpenyőben, ha igényli önthetek hozzá kis levest.

Amikor kész az étel még 15 percig fedő alatt pihentetjük, hogy az ízek maximálisan összeérjenek és a rizs is puhul még egy picit.

Ezzel az isteneknek bemutatott áldozattal, azaz paellával kívánok szép napot!