2014. június 29., vasárnap

Hogyan pakolj be, ha repülővel utazol- Minden, amit a repülésről tudnod kell!

Tavaly Dániába repültem először és sok-sok kérdésre csak nagy nehezen, vagy egyáltalán nem kaptam választ, így most egy segítő cikket írok azoknak, akik nyaralni indulnak repülővel. A Koppenhága cikkemben, leírtam az utazási élményem, ezt is ajánlom figyelmetekbe ITT találjátok.





Poggyász

Minden légitársaság maga dönti el, hogy mekkora poggyászt és kézi poggyászt lehet felvinni a gépre. A legtöbb esetben 20-25 kg a poggyász súlya, amit feladsz a gépre. A kézi poggyász pedig, amit magaddal vihetsz, 10 kg szokott lenni. Nekem nagy para volt, hogy ezt mennyire ellenőrzik, nos lemérik mérlegen a becsekkolásnál így érdemes otthon személyi mérlegen lemérni, vagy a gyógyszertárba is elvihetjük (ha nagyon aggódunk a súly miatt) ahol szintén vannak nagyon pontos mérlegek. A kézi poggyász nekem nagyobb volt pár cm-vel, de mivel rendes utazó táskát választottam, ami puha és összébb nyomható simán felengedték a gépre (a lényeg, hogy a repülőn fejed feletti csomagtartójába bele tudd tenni).


Feladott csomag, érdemes a tetejére tenni a törölközőt, hogy kevésbé nyomódjanak össze a törékeny dolgok

A gépre feladott bőrönd (ebbe a legcélszerűbb) rejti a törékeny dolgokat általában (parfüm, tusfürdő stb.) ezeket érdemes bezacskózni, ha eltörne, akkor se kenje össze minden ruhádat. Én emellett bebugyoláltam minden ilyen darabot, mivel a gépbe amikor berakodnak nem bánnak kesztyűs kézzel a csomagjainkkal.

Mindenképp írd egy lapra a neved, telefonszámodat, hol szállsz meg és az állandó lakcímedet, ha elkeveredne a csomagod, és ezt tedd a bőröndbe bezárás előtt, valamint kívülre is érdemes ráírni ugyanezen adatokat. 

Amikor megérkeztél az úti célodhoz, a csomagkiadónál, hogy könnyen megleld a sok hasonló, vagy azonos bőrönd közt a te kicsikédet érdemes egy feltűnő sálat, kendőt rákötni. Nekem egy piros mintás kendő volt a társam, így azonnal megtaláltam az én utazóládám.

Minél nagyobb a bőröndöd, annál gyanúsabb, hogy a legaljára kerül, így fokozottan figyelj a törékeny dolgok jó csomagolására.

Sokat lehet hallani, hogy belenyúlnak a bőröndbe az ott dolgozók, meg annyira dobálják, hogy érdemes lefóliázni, vagy lefóliáztatni. Én nem fóliáztam le és biztos, hogy senki nem túrt a bőröndömbe és nem is sérült meg sehol a táska. 

Mi kerüljön a kézi poggyászba és mit ne tégy bele:

Ebbe tedd a laptopot, tabletet és a fényképezőt.

Egy váltó ruha adag mindenképp kerüljön ide, ha elveszne a csomag, akkor se kelljen ruha nélkül maradnod. 


Ő volt az én kézi poggyászom

A folyadékokat nem engedélyezik a gépre felvinni (a folyékony robbanószerek miatt), így még a szemhéjtust is kiszedik a csomagból, ne is próbálkozz ásványvízzel, vagy tusfürdővel. 

A 10 kg-ba elég kevés dolog fér, főleg, ha egy laptopot is magaddal cipelsz, ahogy én tettem (az maga volt 4 kg). Mindent, ami nélkülözhető, azt a gépre feladott csomagba tedd bele.

Mindenképp tegyél be fájdalomcsillapítót, hiszen a gépen sokaknak a légnyomás különbségtől fáj a feje. A rágó is életmentő lehet a fülfájást megelőzve, higgy nekem rémesen tud fájni, nagyon-nagyon.

Olvasni valót is vigyél, hiszen 1-2 óra alatt meg lehet unni a felhők látványát is. 

Ha hosszú repülőútra kell készülnöd egy nyakpárna is szükséges lehet, de őt nem kell becsomagolnod, kézbe is felviheted a gépre. 

Meleg ruhát mindenképp vigyél, mert a fellegek felett igen hideg tud lenni, pulcsi és egy jó meleg zokni legyen nálad. Én lefagyott lábakkal szálltam le a gépről. :( A pulcsit, dzsekit szintén nem kell a táskába tenni, kösd a derekadra ezzel is helyet spórolhatsz a kézi poggyászban.

Az útlevél, vagy személyigazolvány is legyen elérhető helyen, illetve a beszállókártya.

Fontos tanácsok

Kényelmes ruhában utazz, lehetőleg hosszú nadrágban és pulcsi is legyen veled a fentebb említett okokból kifolyólag. 




Érdemes a legnehezebb ruháidat felvenni, én a bakancsomban mentem és egy vastagabb farmerbe, így a poggyászba több dolog befért, hiszen ezek súlyát én cipeltem magamon. 

A gépen kínálnak vízzel, amit mindenképp fogadj el és igyál még felszállás előtt is eleget. Tudom mindenki azért óvatos a folyadékbeviteltől, mert nem akar a gépen WC-re menni, de ha ezt az egyszerű dolgot kihagyod garantáltan durva szorulásod lesz.

Telefont repülő üzemmódba tenni érdemes, amúgy sincs fent térerő. 

Legyen nálad Forint (Euróval is lehet fizetni, de pl. dán koronával nem) is a reptéren, mert a duty free (vám mentes) terülten nagyon olcsón tudsz beszerezni kozmetikumokat, parfümöket, az ásványvíz és az élelmiszer viszont drága.

A reptér:

Ha először repülsz, akkor érdemes elolvasnod a következő sorokat még. Én egyedül vágtam neki az útnak, annyival könnyítettem csupán, hogy reptéri transzferrel vitettem ki magam Nyíregyházáról a repülőtérre. Nagyjából 10000 Ft-ba került a művelet. Ráadásul segítő társakra is szert tettem, egy nagyon kedves orvosi egyetemista srác elkísért a check in pulthoz is.


Ferihegyi reptér A terminál- szemben a Check in pultok

Becsekkolás:

Egy órával hamarabb meg kell jelenni a reptéren a felszállás előtt, ez a becsekkolás miatt is lényeges.


Kinyomtatott repjegy


Ahogy belépsz Ferihegyi reptérre (A, B terminál hasonló) egy kivetítőn olvashatod, melyik gépnek melyik ablaknál van a Check in pultja. Amint kiírják a géped, azonnal indulj és a lehető legelöl csekkolj be, így kérheted, hogy ablak mellé ülj (én erről lecsúsztam). Az útleveled (vagy személyigazolványod EU országokba) készítsd elő és a repülőjegyet (bár ezt nálam el se kérték). A sor kivárása után ezt odaadod a pultnál, ráteszed a mérlegre a bőröndöd és a kézi poggyászt. Ha nem lépted túl a megengedett súlyt elviszik a bőröndöd és visszakapod a kézi pakkodat. Ha túlléped akkor a hátad mögött, ajtó mellett találsz egy pultot, ahol a bírságot (azaz a második poggyász árát) kifizeted és ismét sorban állás.


Beszállókártya
 A pultnál kapsz egy beszállókártyát és a bőröndöd felcímkézik.


Csomag ellenőrzés, beszállás:

Ezután mehetsz a folyosón (ki lesz írva) a csomag átvilágító és fémdetektor kapuhoz. A mozgó pultra fel kell tenned a csomagod és kis kosarakba az összes fém tárgyat, órát, nyakláncot, telefont stb. A laptopot ki kell raknod szintén egy kosárba, ez kicsit idegesítő volt nekem, mivel én a kézi utazómba tettem törölközőbe és pukkasztós fóliába csomagolva. Rólam a bakancsot levetették, mert abba is lehet rejteni fegyvert elvileg. A fülbevalót nem vettem ki nem pittyegett be. Ne feledd ide már semmi folyadékot nem vihetsz.


A gépre már csak ezzel a részével mész a kártyának


Innen belépünk a vámmentes övezetbe, azaz a duty freebe, ami egy kisebb pláza és iszonyú olcsók a kozmetikumok, parfümök és nagy márkák darabjai. Még szerencse, hogy nekem nem volt időm körülnézni. Amit itt vásárolsz felviheted a gépre, még a folyadékokat is.



Itt is vannak váró részek, ahol ki van írva, hogy melyik gépre lehet felszállni. Amikor kinyitják a kaput, ellenőrzik a beszállókártyát és onnan kilépve egy busz visz minket a repülőig. 

Repülőn:



A repülőre felszállásnál is ellenőrzik a beszállókártyát (annak maradékát), így azt ne kutyuld el addig se. Ahogy felszálltál a kártyán szerepel az ülés szám. A fejed feletti csomag boxba helyezheted el a poggyászod és ott is kell, mert az ülés alá már nem lehet biztonsági okok miatt tenni. Innentől a légi utaskísérők minden fontos információt elmondanak. 

Leszállás:



Egybe leszálltatok, bementek a terminálba, ahol a csomagot adják ki. Követni kell a nyilakat, minden nagyon értelmesen ki volt írva Koppenhágában (gondolom máshol is). A filmekből jól ismert csomagkiadó mozgó sorok felett kiírják a gépet, így könnyen rátalálsz a megfelelő helyre. De jó tipp, ha kinézel sok embert a gépedről és őket követed. A csomagod könnyen megtalálod a kis kendődnek köszönhetően. És irány a kijárat, amit szintén nyilakkal mutat a reptér.

Remélem jól fogsz utazni. Bármi kérdésed van még írj és akkor is kommentelj, ha kihagytam valamit, hogy ezzel segítsük a kétségbeesett első utazókat. :)

Jó utat! :)
Puszi Enikő.