2014. augusztus 21., csütörtök

Tölts pár napot Nyíregyházán- Körbevezetlek :)

Be szeretném mutatni Nektek Nyíregyházát, ahol születtem és ahova visszavezetett eddig minden utam, ahol élek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megyeszékhelye, de ezt mind tudjátok, viszont azt, nem biztos, hogy ide látogatva hol érdemes enni, megszállni, és milyen programokat lehet szervezni. Én most megtakarítom Nektek az időt és összeállítok egy hetes programot a Vidor fesztiválra, ami városunk legnagyobb rendezvénye. Hidd el nem fogsz unatkozni, ha a nyár végét itt töltöd!














Elöljáróban a VIDOR Fesztiválról egy rövid történetet szeretnék mesélni. Két éve egy ismerősöm barátja ellátogatott ide pont ebben az időszakban. Első este a fesztiválon táncoltunk, iszogattunk. Másnap városnézés és ismételten fesztiválozás volt a menü. Harmad napra kerti sütögetés, természetesen a szatmári pálinkákkal és este belesimultunk a rendezvény programjaiba. Negyedik nap volt a legsűrűbb Neki, de mindenképp át akartuk adni Nyíregyháza összes élményét, állatkertezés, strandolás és este a fesztivál záró bulija a városban. 

Annyit reagált a végén, hogy: "Nyíregyháza a világ buli fővárosa, pedig ő Braziliából, Rióból jött és az se semmi." (Nos azért egy november este meglepődne, de az biztos nyár végén csoda, amit városunk tud.)




Szállás:

A szállásoknál összegyűjtöttem pár helyet különböző árkategóriákban, ahol megszállhatsz, viszont, mivel Nyíregyházi vagyok, így egyiket sem próbáltam. Az idegenforgalmi adót nem számolom a szállás lehetőségeknél, amúgy 300 Ft/éjszaka/fő. Minden szállás lehetőséget egy fővel számoltam, de a hely nevére kattintva az oldalon lehet böngészni az árlistát.



Szálloda:

A 4-es főút mellett fekszik Nyíregyháza határában egy nagyon nyugodt környezetben a Hotel Pagony négy csillagos wellness szálloda. A hotel nevére kattintva honlapjukon minden csodás szolgáltatásukat és árukat elolvashatjátok. Legolcsóbb egyágyas szobájuk 10900 Forint. 

A Hotel Sóstó egy három csillagos hely, de vannak ×××+ szobáik is, így eltérő árakkal dolgoznak. Egy egyágyas szoba 9500 Ft, de lehetőségünk van vendégházat (20000-24000 Ft), apartmant (20400 Ft 4 főre) és bungalót (11800 Ft) is foglalni.

Még több szállásról és értékelésükről ITT olvashatsz.

Panzió:

Jocó Panzióban egy éjszakára francia ágyas szobát 6000 Ft-ért vehet ki az ember egy-két fő részére. A belvárostól 5 percre található ez a közép kategóriás szállás.

A Palermó Panzió a belvárostól kicsit távolabb eső helyen van, egy és két ágyas szobákkal várják a vendégeiket 11000 Ft egy éjszaka, amiben a reggeli is benne van.

Sóstón többek között a Gabriel Panzióban lehet megszállni, ahol nagyon alacsony áron két főnek, csupán 7000 Ft egy éjszaka. 

Kemping:

Hotel Sóstó területén lehetőség van kempingezésre 800 Ft a sátorhely éjszakánként emellett személyenként 1100 Ft-ot kell még fizetni éjszakánként szintén. Tehát összegezve 1900 Ft-ból megúszunk egy éjszakát.

Az Igrice Kemping szintén a Sóstón található, itt a sátorhely 1000-1200 Ft/éj Felnőtt 800 Ft/ éj, azaz 1800-2000 Ft itt is az ár, nincs nagy eltérés az előzőtől. Lehetőség van apartmant (9900 Ft), bungalót (5900 1-2 fő/éjszaka) és faházat (12000 Ft) is bérelni.

Még több szállásról és értékelésükről ITT olvashatsz.

Étkezés:

Étterembe mennél a belvárosban akkor én a John's Pubot javaslom, napközben több féle menü ajánlatból választhatsz 1050 Ft körüli összegért. Találtok középkori éttermet is Nyíregyházán.


Persze van Mekink, de én jobbat tudok. Ha egy jó hamburgerre vágysz és a belváros közelében vagy, akkor a Burger Pub a te helyed, hatalmas és ízletes amerikai ételekből válogathatsz és az árak se elrugaszkodottak. A Shakeeket se hagyd ki, mert zseniálisan finomak. 






A nyíregyházi gyros már-már ikonikus, mivel nálunk az alap, hogy kiflibe kapod meg és külön kell kérned, ha pitásat ennél. Legjobb hely a belvárosban erre, hogy megkóstold a mi speciális étkünket az Universum üzletház alatt található Total Gyros.

Fagyizóból az egyik legjobb az Omnia kávéház fagylaltozója, ahol nagy és változatos a kínálat, minap popcornos fagyit is megkóstoltam itt. Persze a főtéren lépten nyomon fagylaltozókra bukkanunk, így nem féltem az ide látogatót, el fog tudni nyalni mindenki pár gömböt.
 Másik zseniális hely a Kossuth tér oldalán található YUMMY it's time to play, ahol magadnak mérheted ki a fagyit és a feltétet (gumicukor, csokireszelék, müzli, gyümölcsök és még sok minden kerülhet rá) és gramm árban fizetsz. 



Szórakozási lehetőség:

A nyíegyháziak hihetetlen barátságosak, szívesen segítenek, eligazítanak. Ha ide érkezel és tanácstalan vagy biztos nyitottak lesznek, ha kérdezel és kedvesen útba igazítanak. Szórakozó helyekből nincs hiány, mindenki megtalálja a hangulatának, korosztályának és stílusának megfelelőt, most pár népszerű helyet felsorolok, hogy mégis legyen egy kiindulási alap, egyfajta mankó. 

Belvárosi kávézók kiülős terasszal rendelkeznek és hasonló az áruk is így bátran ajánlom mindet, ha csöndes beszélgetésre vágyunk napközben, vagy akár este.

Kocsmázási lehetőségek közül a belváros sok remek helye közül lehet választani, de pénteken és szombaton a legnépszerűbb  a fiatalok körében a Blues Cafe és az Unicum én is ezekre a helyekre szoktam elzarándokolni. Érdemes viszont megnézni a nálunk is oly népszerű romkocsmákat, a legnépszerűbb közülük a Móricz kert, ahol minden korosztály képviselteti magát. :)

Ha diszkók vonzanak, akkor a belvárosban a Club Macallan az egyik ilyen jellegű hely. (sajnos ezekben járatlan vagyok)

Idősebb korosztálynak a Barbizont tudom ajánlani, ami a Sóstón található legnépszerűbb szórakozóhely.


Egyéb szórakozóhelyekről ITT találsz listát.


Vásárlás:

A belvárosban egy nagy pláza fogadja az ide érkezőket, a Korzó bevásárlóközpont, ahol New Yorker, Deichmann, Humanic, Orsay üzletek is találhatóak, hogy egy párat említsek.


Emellett a belváros számos kis butikkal és turkálóval fűszerezett, van a sétáló utcában Angex és a belvárostól 3 percre Háda üzlet is, tudjátok mindenem a turizás.

NyírPláza gyalog a belvárostól 20 percre található, ahol H&M és egy darab áras Háda is van, csak hogy a kedvenceimet említsem, a linkre kattintva az üzletek neveit megtalálod. Egy multiplex mozi is van itt, így a nyári vakációba egy új film megnézését is be tudod iktatni.




















Programajánló:

1. nap:

Állatpark-Sóstó: Egész napot is el lehet itt tölteni, mivel az ország legszínesebb és legjobb állatkertje. Erről ITT olvashattok bővebben a cikkemben. 



















2. nap:

Sóstó Parkfürdő, élményfürdő és tófürdő: Ha az időjárás még kegyes lesz, mindenképp egy strandolást ajánlatos beiktatni. Élő víz, strand és élményfürdő is várja az ide látogatókat.












3. nap

Belváros séta, nézelődés és vásárlás
Múzeum látogatás




4. nap:

Múzeumfalu Sóstó: A környék építészeti emlékeit nézhetjük végig, így megismerve a hagyományokat. Olyan mintha vissza csöppennénk a múltba és egy nyugodt falusi életformába.  További információ itt.


















Délutánra egy kis séta a Sóstói tó környékén, vízibiciklizés és fagylaltozás még belefér. :)












Vidor Fesztivál (2014. 08. 29- 2014. 09. 06.) alatt rengeteg kulturális rendezvényen vehetünk részt jelentős részük ingyenes. Lesz filmvetítés és koncertek a Kossuth téren, így az esti programokat ezen rendezvény köré lehet összeállítani, így még színesebb lesz a nyári kalandunk Nyíregyházán. A programokat ITT is megtaláljátok. 



Jártatok már Nyíregyházán? Mit néznétek meg a felsoroltak közül?
Te, aki itt élsz, mit adnál még a programhoz?