2015. június 13., szombat

Zabkása tökéletes diétás reggeli



Nagyjából egy hónapja engem is utolért a zabkása őrület és mivel leállt a fogyásom, minden mindegy alapon belevágtam és megerőszakoltam magam (utálok reggelizni) és késői reggeliként elkezdtem fogyasztani a zabkását a saját elképzelésem szerint. Így teljesen beleillet a fehérjedús diétámba (amiről ITT olvashattok) és az édesség utáni sóvárgást is teljesen elmulasztotta, arról nem beszélve, hogy a rostoknak köszönhetően ismét meglódult a fogyásom.


Zabkása receptekkel tele az internet, de nem egy inkább hizlaló, mint diétás, így aki fogyni akar annak észnél kell lennie, hiszen azért ez a finom és egészséges reggeli, gabona, azaz szénhidrát. Én minden esetben vízzel készítem el (de ugye lehet tejjel is).

A másik az adag, amit sok fogyni vágyó elront, ebből tényleg elég kevés is jól lakottság érzést ad én először fél müzlis tálnyit is alig bírtam megenni. Már már negyed tányért fogyasztok és csak kora délutánra éhezek meg, akkor ebédelek.

De térjünk át  a kedvenc receptjeimre:

Alap recept:
  • 2 dl víz
  • 3 evőkanál zabpehely (én a nagyobb szeműt szeretem)
A vizet felforralom és hozzáadom a 3 evőkanál zabpelyhet és 3-5 percig főzöm. Szerintem a 3 perces verzió a tökéletes, mert még van ellenállása, nem teljesen pépes, de ez ízlés kérdése. Mindig teszek bele fahéjat, ami szintén segíti a fogyást, valamint édesebbnek tűnő ízt ad. Persze lehet édesítőszert, nyírfacukrot, mézet beletenni én nem szoktam, helyette pár kocka étcsokival édesítek.





Étcsokis kakaós zabkása

Az első recept, ahogy elkészítettem, a forrásban lévő vízbe beletettem a 3 evőkanál zabpelyhet és egy kiskanál kakaóport (natúrt), kis fahéjat. Miután megfőtt, 3-4 kocka étcsokit keverek a müzlis tálba gőzölgő zabkásába.
















Banános-kókuszos zabkása étcsokival


A banán nem épp a legdiétásabb finomság, így ezzel is érdemes óvatosan bánni, de néha azért ezt is ehet az ember lánya, a legdrasztikusabb diéta közben is. A zabpehely belekerül a forrásban lévő vízbe, akkor adok hozzá egy evőkanál kókuszreszeléket és egy perccel később kis banánt beletörök. Ezzel sokkal sűrűbbé válik a zabkása, jobban is laktat, a felét szoktam csak megenni. A tetejét természetesen banánnal díszítem.

Kókuszos fahéjas zabkása

Belefőzök egy púpos teáskanálnyi kókuszreszeléket a zabkásába és egy fél kiskanálnyi fahéjat, ez az egyik kedvencem. Ebbe én ne teszek semmi édesítőt, csokit se, mert szeretem a natúr ízét, de persze Nektek ajánlom az édesítést.


















Zöld fűszeres sós zabkása+ gombás feltét

Vegetás vizet felforralok és abba kerül a zabpehely. Ehhez adok hozzá petrezselymet és snidlinget, kicsi kakukkfüvet (azért mert az a kedvenc fűszerem, ráadásul szuper diétás fűszer, de tehettek bele majorannát, bazsalikomot, oregánót, rozmaringot stb.)

Én ehhez időnként készítek feltétet is méghozzá gombásat. A gombát (csiperke, vagy laska) felvágom ízlés szerintire, kis olajon megpirítom. Közben kakukkfűvel és csilivel fűszerezem.

Ti is hatékony diétás reggelinek tartjátok a zabpelyhet, zabkását? Ti szeretitek a zabkását? Osszátok meg velem a kedvenc recepteteket! :) 

11 megjegyzés :

  1. Rengeteg zabkását eszem, szinte minden reggelire ez van nálam :) Mondjuk én fele víz- fele tej arányban főzöm, de hát ez már megint más :) A kedvencem az almás-fahéjas túrós zabkása, illetve a málnás-fahéjas verzió :) Általában nálam még egy kis méz is befigyel, de nem túl sok, mert alapból kellemesen édeskés :) Szóval igen, meg tudom érteni a mániát körülötte :D Mostanában az epres is bejött a képbe, azt is ajánlom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uh ezeket is feltétlen ki fogom próbálni. Még pár sós receptre vadászok. :) Köszi a tippeket. :)

      Törlés
  2. Én is utálok reggelizni, készíteni meg pláne, de mivel muszáj ráálltam a lusta zabkására, ami nálam olyan h kb 40-50g zabpelyhet (kedvencem az amiben vannak magvak is) leöntök forró vízzel és állni hagyom, rakok bele fahéjat, édesítőt, mikor mit, pár perc alatt kész, és nem olyan koszos mint a sima zabkásafőzés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így is tökéletes, próbáltam már, csak én valahogy jobban kultiválom, amikor masszásabb. :) Én is utálok reggelizni amúgy :D

      Törlés
  3. Nagyon jó inspiráló kaják, egyedül én a fahéjat hagynám ki belőle, mert nem annyira szeretem. Eperrel kifogom próbálni! *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szeretem a fahéjat, de simán kihagyható, variálható a recept. :) A fogyás miatt jön jól a fahéj, az is pörgeti az anyagcserét és segít a méregtelenítésben. :)

      Törlés
  4. Én minden reggel zabkását reggelizem, bár én tejjel csinálom, mert úgy szeretem, viszont én nem főzöm, hanem este 1:1 arányban megcsinálom a zabkásás tejet és letakarva beteszem a hűtőbe, a zabpehely szépen megpuhul, ha hidegen akarom enni úgy is jó, ha melegre vágyom akkor +1 percre beteszem a mikróba és kész is. Ízesíteni reggel szoktam a variációk határa a csillagos ég. És én Agavé sziruppal szoktam édesíteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kipróbálom Agavéval majd én is, köszi a tippet. Én masszásan szeretem azért főzöm :D

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  5. egy kis szalonnával megbolondítva jégkrémmel a tetején elég jó

    VálaszTörlés