2015. augusztus 19., szerda

Ázsiai arcápolás adaptálva nyugati nőknek-10 lépéses rutin

Gyönyörű bőr titkát mindenki szeretné tudni, én is régóta kutatom, hiszen messze áll a bőröm attól, amiről álmodozom. Az ázsiai nők viszont ezen a téren olyan tündöklően szépek, hogy érdemes figyelni a praktikáikra, ha makulátlan bőrt szeretnénk. Még májusban határoztam el, hogy igenis megkísérlem a keleti filozófiát bevinni az arcápolási rutinomba, így koreai és nyugati termékekből összeállítottam egy 10 lépéses arcápolási rutint, amit két hónapon át rendületlenül alkalmaztam, erről fogok a következőben beszámolni, részletesen kitérve miben is más a keleti bőrápolás.










Alapok

Kezdjük az alapokkal, amik nélkül az egész tesztelés hiába lenne és ami szerintem viszonylag egyszerűen betartható nekünk is, sőt ezek nem is lesznek újdonságok.


Alapos arctisztítás, sminkeltávolítás
Milliószor meséltem már, hogy régebben soha nem mostam le a sminkem. Ezen lustaságom talán a legnagyobb baki, amit elkövethettem nyüzsgős egyetemi éveim alatt. Ma már képtelen vagyok párnára hajtani a fejem anélkül, hogy mindenhonnan le nem szedtem volna a sminket és a szennyeződéseket.






Old le a sminked és ne dörzsöld a szemed!

A legvékonyabb, legsérülékenyebb bőr kétségtelenül a szem környékén van, így felejtsd el a dörzsölését, kivéve, ha idő előtti szarkalábakat és ráncokat szeretnél! A micellás vizek korában, hihetetlen egyszerű a sminklemosás, ráadásul rengeteg jobbnál jobb szemfestéklemosó is található a piacon. Bármelyiket választod, adagold vattára, tedd a szemedre és várd, amíg oldani kezdi a fránya vízálló spirált, ezután simogató mozdulattal távolítsd el apránként a sminket. Ugye mennyivel kevesebb szempillát és könnycseppet hullattál?!

Hidratálás kívül-belül
Az arckrémek jutnak a hidratálásról először eszünkbe, pedig a belső hidratálatlanság kiül a bőrünkre. Ha nem iszunk elegendő folyadékot (és ne a cukros löttyökre gondolj), akkor bizton állítom, hogy száraz, vízhiányos, sápadt lesz a bőr. Napi 3 liter víz, gyógytea, amit én ajánlok! Krémekre visszatérve előbb tudd meg milyen is a bőrtípusod, hiszen csak annak megfelelő arcápolók lesznek segítségedre. Rosszul megválasztott termékek rontanak a helyzeten.

Arcmaszkok
Heti egy két alkalommal mindenképp ajánlok egy arcmaszkos pihenést, mivel a péntekek már nem a buliról szólnak nekem, így ekkor szoktam akár házilag kikeverni egy-egy tápláló maszkot. Itt is fontos szem előtt tartani a bőrtípust természetesen.

Ne légy nyakas!
Hol is látszik meg először az öregedés? Nos a nyak bőrén, ráncosodik, megereszkedik. Nagymamámtól ezt a tanácsot sosem felejtem el, hidratáld, krémezd, ápold a nyakad! Ugyanazokat a krémeket, termékeket használd körkörös mozdulattal bedolgozva a nyak bőrén is, mint az arcodon!

Aludd ki magad!
Ha korán kelsz feküdj korán mondták mindig a szülei, persze évekig erre fittyet hánytam, pedig a szépségünk rovására is megy. 7-8 óra pihenés felér egy arckezeléssel, így ne ezen spórolj!


Ázsiai módi további lépései

Este 15 percet törődj a bőröddel!

Azt szokták mondani az ázsiai nők, hogy amennyi időt fordítasz a sminkelésre, annyi időt este szánj az arcápolásra. Nálam a reggeli makeup 10 perc maximum, de féltem, hogy ha áttérek a koreai arcápolásra akkor hosszú estéknek nézek elébe. Pár napja lemértem és tokkal vonóval 10 percbe telik, nem sokkal több időráfordítás, mint az alap rutinom volt. 

Millió terméket használnak

Colo málnamagos arcradírja a kedvencem
Hangsúly ázsiában az arcbőr ápolásán van, hiszen mint a festőknél a vászonnak makulátlannak kell lennie, ez igaz a sminkelésre is. Nem ritka, hogy egy este 20 terméket is használnak a keleti nők. 











Layering
Fent említett 20 terméket rétegezve viszik fel, ennek a speciális kifejezése a layering.

Tonik
Még a Memebox idején futottam bele egy cikkbe, ami a tonik használatát éltette, akkoriban szereztem be az első ilyen termékem. Amiben eltér az ázsiai vonal, hogy eszük ágában nincs vattával felvinni a tonikot, hanem a kezükbe öntenek egy kicsit és beütögetik a bőrbe a terméket. Sokkal frissítőbb érzet, jobban beindul a vérkeringés, mindenkinek ajánlom. Ráadásképp a pórusokba nem kerülnek vatta cafatkák, amik eltömhetik azt.


Fényvédők
Ez amivel nehezen azonosulok, mert nyugati nő lévén nálunk a barna bőr a trendi. Viszont pár száz éve kifejezetten szégyenletes volt nálunk is a napsütötte bőrszín, hiszen az úrinők megtehették, hogy ne érje nap a bőrüket. Ázsiában még mindig ez a vonal az erős és be kell látnom rájuk nézve, hogy van benne valami. A ráncosodás és a pigmentfoltok kialakulásában nagyban a nap káros sugárzása a hunyó. Bár a nélkülözhetetlen D vitamin termelést is a napocskának köszönhetjük, így marad bennem a kettősség. Mindenesetre keleten 30-50 faktoros termékekkel óvják az arcbőrüket nap-nap után.


Natúr smink
Ázsiában nem az a nő számít szépnek, akik vastag alapozó réteggel és erős szemfestéssel vonul az utcán, hanem akinek ápolt és szép a bőre és olyan szinte láthatatlan sminket visel, ami a természetes szépségére erősít rá (nálunk is egyre jobban hódít szerencsére a no makeup smink trend). Szemöldök tekintetében egy cérnavékony, vagy tetovált se számít vonzónak, maradnak a fiatalos vastagabb fazonnál (sőt a szemöldökfeltöltés is tőlük indult el). Be kell látnunk, hogy a kevesebb több, ráadásul fiatalosabb is. Ezt az alappillért ebben a kánikulával gazdag nyárban nem volt nehéz betartanom. :)

Ázsiai esti arcápolás




10 lépés
1. sminkeltávolítás
2. arctisztítás(olajos és habzó arclemosó)
3. radírozás
4. tonik
5. eszencia
6. arcmaszk
7. szérum
8. szemkörnyékápoló
9. hidratáló
10. éjszakai krém







Enikő esti arcápolási rutinja keleti módon

Ezen lépések alapján próbáltam a már meglévő, bevált termékeket használva (néhol kiegészítve) összeállítani számomra, mint nyugati nő számára egy hasonló arcápolási rutint. Persze még jobb lenne ezt a rutint megkísérelni csupa koreai, japán, keleti termékkel, de erre jelenleg nem volt lehetőségem, viszont az alapszabályok vonalán elindulva teljesen adaptáltam számunkra is elérhető kozmetikumokkal.


Kedvenc micellás vizem a Bioderma
1. Sminkeltávolítás: Két lépésben próbálkoztam, első az olajos verzió lett minden alkalommal, hidegen sajtolt pár csepp szőlőmagolajjal töröltem át az arcbőrömet egy vattával.

Használhattok oliva olajat, vagy kókuszolajat is a sminkeltávolításra, sőt, vízzel keverve, használat előtt felrázva is tökéletes lemosót kaptok. :)

Ezután a jól bevált micellás vizeimhez nyúltam (ekkoriban kezdtem tesztelni a mikroszálas kendőket is, így néha napján csak ezeket használtam). A szemsminknél meghagytam az időt, hogy feloldja a lemosó a szemfestéket, minden dörzsölés nélkül dolgoztam.


A legjobb habzó arctisztító, amit próbáltam
2. Arctisztítás: Az arctisztítási rutinomról olvashattatok ITT. Habzó termékekből habállagúakból nincs hiány nálam, de nem napi szinten használtam őket eddig, így ez új lépés volt számomra. A La Roche-Posay, a Vichy és egy koreai termék váltakozott esténként.















Bizarr koreai arctisztító pók kivonattal és disznó kollagénnel, de szuper.

Koreai vonalon a Elizavecca Elastic Pore Mask Cleansing Foam termékét ajánlom, ami disznókollagént és pókkivonatot tartalmaz a faszén mellett.


Amit még plusz bevezettem, pedig nem tartozik a keleti arcápolás alapjaiba, de van pár hasonló termékük (pl. az élesztős víz), az az volt, hogy Evian ásványvízzel öblítem le a termékeket a bőrömről. Az Evian arcpermet használata jelentős változást hozott az arcbőrömnél (ITT olvashatsz róla), így beszereztem jó pár flakon Evian vizet lemosás céljából. 










Ebelin arctisztító párna a napi radír
3. Radírozás: Naponta radírozni nem akartam, viszont ekkoriban vásároltam meg az Ebelin arcradírozó és masszírozó párnáját, ami kiváltotta ezt a lépést. A habzó arctisztítókat ezzel használtam, így tökéletes lett a tisztítás és a radírozás sem maradt ki. Bőrradírból választhatunk fizikai (nagy és finom szemcsés), illetve kémiai hámlasztó terméket. Én hetente egyszer egy málnamagos, gyümölcssavas kémiai bőrradírt használtam a Colo Skincare-től.

Nagyon jó házi arcradír a kávézacc, még a vizes arcra egy kis nedves kávézaccot felviszel és nagyon gyengéden átsimogatod vele a bőröd. Dúsíthatod kókuszolajjal és barna cukorral is.

A legjobb nyugati tonik sensitive változatban.
4. Tonik: A nyugati tonikok jelentős része szárító hatásúak, míg a keleti verziók inkább hidratálnak és a bőr Ph értékét hivatottak visszaállítani. Két tonikot váltogatva használok, az egyik a CaoNatur terméke, a másik Garnier. Vattakorong helyett felütögetem, az arctisztítás után a vattának már nincs szerepe (ezzel még spórolok is). A makulátlanul tiszta kéz, pedig az arctisztítás mellékterméke. A tonikot a nyakon is eloszlatom, ugyanúgy, mint az ezt követő termékeket.

Koreai termékek közül nekem a Benton Aloe Bha termékén akadt meg a szemem (ITT vásárolhatod meg) Egy nagyon népszerű szérum is van ám a piacon, ami kiváltja a tonizálást, ez nem más, mint MISSHA TIME REVOLUTION THE FIRST TREATMENT ESSENCE (ITT vásárolhatod meg).

Házilag is keverhetünk tonikot, kis almaecetet tegyünk szénsavmentes ásványvízbe és kész. Másik recept aszpirin, citromlé és rózsavíz. 

100%-os kollagén kifejezetten a ráncokra, esszencia helyett iktattam be.
5. Eszencia: Hazai vonalon nem lehet kapni, legalábbis én nem tudok róla. Mivel nagy spórolásban voltam, ezt a részt egy kollagénnel pótoltam, ami még a Memebox idején került hozzám. Az esszenciák erős koncentráltságú hatóanyagok. A jövőben ilyet is tervezek beszerezni és kiegészíteni az arcápolási rutint vele. Amivel szemezek az a Benton Snail-Bee (INNEN rendelheted meg) méhpempőt és csiganyálkát tartalmaz, ha jól tudom. (ui.: be kell szereznem egy eszenciát!)

Vulkáni hamut tartalmazó koreai maszkom
6. Arcmaszk: Eddig heti egy-két alkalommal használtam ilyen termékeket, nem egyszer magam kotyvasztottam. Elővettem hát az eddigi recepteket és minden nap ahhoz nyúltam, amit igényelt a bőröm, viszont ha kutyultam, akkor mindenképp az arctisztítás utánra emeltem át ezt a lépést, hiszen 5 perc után le kell mosni a pakolást, maszkot, ezzel pedig lemosnám az esszenciát és a tonikot is. 





Bioderma szérum és maszk a mindennapokban.
Voltak olyan alkalmak, amikor erre se időm, se energiám nem volt, akkor lemosást nem igénylő maszkot tettem fel, a Bioderma Hydrabio Masque, én inkább ezt javaslom két hónap kísérletezés után. Legjobb persze a 10-20 perces papír, géz maszk lenne, amiket tasakokban árulnak és amikről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, ezekből is ideje lesz feltankolni, persze napi szinten nem lenne időm alkalmazni őket, de heti egyszer megérne egy misét. 


A legjobb ránctalanító maszk, amit életemben használtam.
ITT találtok ilyeneket ebayen, nekem a kedvencem a Purederm Rice Bran Collagen Maskami egy hétre száműzi az összes ráncot. :) Heti egyszer pedig egy vulkánikus hamuval felturbózott maszkot használtam, amit már újra rendeltem, ez a Secret Nature Volcanic Ash Pore Pack.

Házi maszk és egyéb otthoni szépségápolási praktikák ITT










Heti egy-két 15-20 perces relaxáló arcmaszk, akár házi, akár bolti. Ami jár az jár!



Vízhiányos bőrre Vichy Aqualia Thermal
7. Szérum: Szérum helyek vannak a birtokomba szerencsére és ideje volt intenzívebben használni őket, még a szavatosság lejárta előtt. Itt is felváltva használtam a különböző termékeket, közbe vizsgáltam a bőröm állapotát, hogy melyik lesz a befutó, melyiket szerezzem be. A szérumoknak (ampullák) általában koncentráltabb mértékben tartalmazzák a jobbnál jobb hatóanyagokat és speciálisan egy egy bőrprobléma megoldására fókuszálnak (vízhiány, folteltávolítás, feszesítés, ránctalanítás) Nyugati kozmetikumoknál a Vichy Aqualia szérum (vízhiányos bőrre) és a Bioderma Hydrabio Sérum.
Két koreai szérum, egy Vichy és egy Nourish

Kollagénes szérum a ráncok megelőzésére Koreából.
Koreai termékeknél a Tosowoong Timeshift  nyerte ezt a csatát, ami csiganyálkát tartalmaz. De remek termék a szintén koreai, ám kollagénes Dewytree Real Collagen Nutrition Serum.
Legnépszerűbb keleti szérum, egy drága C vitaminos termék, ami az én bevásárlólistámon is szerepel BRTC C-10 VITAMIN AMPULLA (ebay link ITT).







8. Szemkörnyékápoló: Szemkörnyékápolóból az Eucerin Aquaporin Active terméke a kedvencem, eddig is használtam, a gyűrűs ujjammal vittem fel, pici beleütögető mozdulattal, körbe a szemen. A szemkörnyék masszírozása és alapból az arc masszírozása is segít megakadályozni a ráncosodást és enyhíti az öregedés jeleit. Az arctorna is ilyen, de erről még lentebb írok.



Koreai részen keresgélve egy kollagénes tetszett meg nekem, a Mizon Collagen Power.

Kedvenc krémem a kedvenc márkámtól.
9. Hidratáló: Kedvenc arckrémem használtam végig, a La Roche-Posay Hydreane Legere termékét. 


Koreai vonalon emulzióként kell keresnünk, ami mozgatja a fantáziám az Super Aqua Hydrating Emulsion (INNEN rendelhető meg)






10. Éjszakai krém (maszk):  Ha idáig eljutottál már csillog villog a pofid a sok terméktől, ne íjedj meg. Kifejezetten éjszakai krémem nem volt, így kénytelen voltam benevezni egyre, de aztán ez a lépés kikopott a rutinból, mert a bőröm nem rajongott érte. Valószínű ezen a téren még keresnem kell az igazit, szóval várom a tanácsaitokat, hogy milyen éjszakai krémet ajánlottok nekem. Gondolkozom, hogy télen a jól bevált arcolajakat fogom erre a lépésre bevetni.

Koreai éjszakai maszkokból egy almás cukiságra fáj a fogam egy ideje a BAVIPHAT Apple AC Therapy Sleeping Pack (ITT vásárolhatod meg).


Ázsiai reggeli rutin



1. Mosd le az arcod tiszta vízzel!

2. Fényvédős krémet használj!

3. Sminkelj!













kép: Pinterest

1. Hideg vizes mosakodás: Még a kísérletem megkezdése előtt olvastam egy koreai arcápolással kapcsolatos cikkben egy olyan dolgot, ami kézenfekvő lenne, ha használnánk a józan paraszti eszünket. Ez az apróság, hogy a keleti nők, miután felkelnek, csupán hideg tiszta vízzel mossák át a bőrüket, mivel szeretnék, ha a gazdag összetevők a bőrükben maradnának, amikkel este gondosan ápolták azt. Ugye milyen logikus? Este felkensz valami mennyei mannát, reggel pedig gyorsan lesikálod? Így reggel jött a hideg víz (Evian palackos esetemben a hűtőből), amivel átlögyböltem az arcom. Még a legnagyobb kánikulában is elégnek bizonyult, ugyanis pár hét alatt a faggyútermelésem csodás változáson ment át. :)

Nappali fényvédős krém, amire áttértem.
 2. Hidratálás, fényvédelem: Ezután jött a fényvédős krém, két terméket használtam ez idő alatt, Eucerin Aquaporin Aktive és Uriage Bariésum, mindkettővel ugyanolyan szinten elégedett vagyok.










Amúgy egy jó arckrém megfelelő sminkalapként is szolgál, viszont én mindig megvárom míg beszívódik és csak azután viszem fel rá az alapozót. (Addig felteszem a kotyogós kávéfőzőmet a tűzre). :)



Ha nincs fényvédős krémed, akkor a fényvédőt a krémezés előtt vidd fel. Koreai fényvédő például a Zsole.

Kép: Pinterest
3. Smink: Minden nyáron a szemsminkre maximálom a festegetést, Tus, spirál, szemöldök korrigálás és indulhatok. Mivel a kísérlet így nem lett volna teljes, illetve voltak azért fotózós napok, így komoly sminkeknél is teszteltem ezt a rutint, hogy reális képet kapjak a változásokról, vagy a változások hiányáról.


A koreai nők sminkben is tudatosak, hiszen sokkal inkább az ásványi sminkek felé húznak, amik 100%-ban természetesek, a legérzékenyebb bőrűek is használhatják őket és nem tömik el a pórusokat. Sajnos ezekhez még nem volt szerencsém, de hazánkban a Mineral Beauty az egyik márka, ami ugyanezen elveket tartja szem előtt. Koreai sminktermékek, amiket próbáltam ITT és ITT.

Koreai CC krém

BB és CC krémek is az ázsiai földrészről erednek, amikért a legtöbb nő manapság megőrül, ugye, hogy tudnak valamit? 














Pár érdekesség a koreai kencékről

Bizarr összetevőkben gazdag lemosó
Előszeretettel használnak érdekes, bizarr összetevőket (pók kivonat, disznó kollagén, ló zsír, csiganyálka, kígyóméreg, szamártej, tengeri csillag, selyemhernyó gubója)  kozmetikai termékeikben, amiktől a nyugati nőknek feláll a szőr a hátukon. Ezek az összetevők évezredes hagyományra nyúlnak vissza és meg kell mondjam sokkal vonzóbbak számomra, mint a sok kemikália amit a nyugati márkák csempésznek bele a termékeikbe (kőolajszármazék, parabén, alkohol, glicerin, parfüm). 


Kedven koreai szérumom fektetve
Ami érdekes, hogy inkább állati eredetű alapanyagokat használnak, mint a fenti felsorolás is mutatja. A Dr. Organics pedig nemrég nagy csindatrattával bemutatta a csiganyálkás termékét, mintha most találta volna fel a spanyolviaszt, én már egy éve használok ilyen koreai szérumot és meg kell mondjam nem semmi a hatása. A nyugati kozmetika is kezd nyitni a keletiek bölcsessége felé, szóval csajok ideje megbarátkozni azzal, hogy nektek is disznókollagénes arclemosótok, kígyómérges arckrémetek lesz, előszeretettel fogtok csiganyálkás maszkokkal szépülni, ja és a méhmérge lesz a kedvencetek! 

Ha ez a téma érdekel benneteket mélyebben, illetve pár ilyen termékre vadásztok akkor nézzetek körül az Oh My Brush oldalán, Viki a legnagyobb szaktekintély a koreai kozmetikumok témakörében.

A vitaminos készítmények is egyfajta alap darabok a koreai, keleti arcápolásban. C és E vitaminos termékek garmadáját találjuk meg náluk. Az E vitaminos pakolást úgy alkalmazhatod, hogy egy E vitamin zselatin kapszulát kiszúrsz és a benne rejlő olajat eloszlatod az arcodon, 10 percig hagyod hatni, majd alaposan lemosod habzó arctisztítóval. 

Arctorna és arcmasszírozás

Arcmasszázst próbáltam hetente-kéthetente beiktatni, több-kevesebb sikerrel youtube videókból megtanulni. A kedvencem kétségtelenül ez a videó volt.

Arctorna már kevésbé bűvölt el, pedig biztos hasznos, Németh Edina az egyik legnagyobb szaktekintély a témában, nem egy YouTube videót találunk vele, róla. :)

Táplálkozás


Azt a részét is leírom a keleti nők titkának, vagyis két apró titkot, amit nem teszteltem, de meg van rá a nyomós okom. Azért hagytam egyenlőre ki az étkezésem drasztikus megváltoztatását a kísérletből, mert csupán a kozmetikumokra és a 10 lépésre hagyatkozva akartam megnézni ennek az módszernek a hatékonyságát. Ha a táplálkozásomon is egyszerre változtatok nem derült volna ki, hogy mennyire is működik ez az elv, mert a keleti nők jóval egészségesebben esznek és isznak, mint én. Viszont szeptembertől ezt is felveszem a kísérletembe és erről is beszámolok, majd a későbbiekben, ha érdekel Titeket. :) 

Halak: Hazánkban nagyon alacsony a halfogyasztás, míg a keleti nők rengeteg halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak. Ebből fakadóan nincs A vitamin hiányuk, ami a szép bőrük egyik titka. (A vitaminok szerepéről már írtam ITT) ÉS az Omega-3 zsírsavról még szót se ejtettem.

Zöld tea: Régebben sok zöld teát fogyasztottam, aminek rengeteg áldásos hatását láttam, a bőröm kevésbé volt pattanásosodásra hajlamos, mellesleg könnyebb volt a fogyás. Nem is tudom miért került ki a rutinomból. A keleti nők nem hagynak ki egy napot se, hogy ne innának egy csésze zöld teát és fehéret, ami minden méreganyagot kitisztít a szervezetből. 


Tapasztalatok

Nagyjából három hónapja űzöm ezt a sportot, akarom mondani végzem a kísérletet, így elég jó tapasztalatokat szereztem ezen a téren szerintem, hamarosan egy videóban bemutatom a teljes keleti rutinomat a nyugati termékekkel, illetve télen még egy beszámolót fogok tartani a hosszú távú tapasztalataimról. Tavaszig pedig össze szeretnék állítani egy keleti arcápolási rutint teljesen ázsiai készítményekkel, szóval szorgosan fogom kutatni a legjobb koreai, japán és kínai kencéket. :) Na de folytassuk a konklúziót...

Először is az idődimenzió, ami megrémisztett és ami szerintem sokatokat visszatartana a kipróbálástól, hiszen este fáradtan még kenegessem magam órákig?? Igen, mivel csak 10-15 perc! 

Olajjal és micellás vízzel átszaladni a bőrön=2 perc
Habzó arctisztítóval, Ebelin radírozó párnát használva, öblítéssel együtt=3 perc
Tonizálás és száradás=2 perc
Esszencia=1 perc
Maszk (Bioderma esetében)=1,5 perc
Szérum=1 perc
Szemkörnyékápoló=1 perc
Hidratálókrém=1 perc
Éjszakai krém=1 perc

ÖSSZESEN 13,5 perc és a beszívódási (száradási) idők alatt megmoshatom a fogam, kikészíthetem a másnapi ruhám, belenézhetek a naptáramba, lecsekkolhatom a maileket, szóval azok sem elpocsékolt, türelmetlen percek.

Egy hónap után látványos volt a változás a bőröm esetében, de már egy hét után is észrevettem a pozitív hatásokat. Mint tudjátok elég érzékeny a bőröm, így nagyon odafigyelek mit eszek, mivel valami ételben lévő adalék komoly allergiás reakciókat vált ki az arcbőrömön. Amióta ez fennáll a kozmetikumokra is nagyobb gondot fordítok.
Ha az érzékenységet levesszük, akkor normál bőrű vagyok, de nyáron a T vonalban nekem is olajosabb a bőröm, száraz foltok is fel fel tűnnek évszaktól függetlenül. A pórusaim oly tágak, hogy egy IFA simán megpördülne benne. Nos már egy hét után nyomuk vesztek a sivatagi területeknek és a T zónám se volt olyan zsíros kánikula ide-oda.

Egy hónap múltán a pórusaim összébb húzódtak és tisztábbakká váltak (értsd fekete mitesszerek felére csökkentek), pedig izgultam, hogy most aztán meg fogom terhelni őket és lesz mitesszeresedés. 

Pattanásoknak (kivéve a nyaralás alatt, a sós tenger vizet nem bírta az államon a bőr) teljesen búcsút intettem, pedig az utóbbi időben az állam hajlamos volt az aknésodásra. Ha mégis megjelenik egy-egy pattanás, akkor teafaolajat kentem rá célzottan.

Sehol vízhiány, hámló részek (nyilván a napi arcradírozásnak köszönhetően) csak tökéletesen ápolt hidratált bőr. Nem mondom, hogy tökéletes az arcbőröm, de ennyire közel még nem állt ahhoz, amit szeretnék elérni. (Botond nem győzi dicsérni az arcbőröm szépségét)

Ráncaim nem szaporodtak, bár csökkenésük se számottevő, viszont mivel hidratáltabb, élettel telibb a bőröm, így kevésbé szembetűnőek. 


Amit megtanultam ebből a rutinból, hogy figyeljem még inkább a bőröm reakcióit egy-egy termék kipróbálásánál és ne erőltessek olyasmit, amire két használat után rosszul reagál az arcbőröm. (Például az én bőröm nem igényelte az utolsó lépést így nyáron, de a száraz bőrűeknek elkelhet az éjszakai krém/maszk, télen teszek még egy kísérletet.) Bloggerként sok terméket van módom tesztelni, de minden ilyen alkalommal vásárra viszem a bőröm szó szerint, így elengedhetetlen a tudatosság, bőrtípusom ismerete és az adalékanyagok listájának vizsgálat. Mivel mindenkinek más a bőre, így egy egy lépés kihagyható.

Tehát kezeljük ezt a rutint támpontként és a bőrünk alapos ismerete után vágjunk bele a kalandba, derítsük ki, hogy milyen hatóanyagokra van szükségük. A sorrendet viszont nem érdemes felcserélni a megfelelő eredmény elérése végett. 

Kinek ajánlom, hogy áttérjen a keleti arcápolásra? Mindenkinek!

Ti mit szóltok? Kipróbálnátok? Használtok keleti kencéket?