2016. szeptember 17., szombat

Turizni jó és környezettudatos

 Néhány éve még nagy titokban osontunk be a turkálókba és reménykedtünk, hogy senkiben nem merül fel a gyanú, hogy használt ruhában járunk. Mára szerencsére változott a helyzet és büszkén számolunk be a vadászatainkról, én legalábbis teljes mellszélességgel kiállok emellett. Legtöbb ruhám és outfit posztjaim főszereplői is innen vannak, sokkal egyedibbek és nem jönnek lépten-nyomon szemben velem.

Nemrég egy nagyon jómódú üzletasszony barátnőm dicsekedett el vele, hogy vett egy nagy levegőt és betért az egyik legnagyobb turi hálózat egyik üzletébe és egy zsák ruhát vásárolt magának. Én hónapokig rágtam a fülét, végül a környezettudatosság volt az az érv, ami rávette, hogy másodkézből vásároljon ruhákat. 


Ruha és a táska second handből való


Ruha és a táska hazánk legnagyobb turi hálózatából való
Rengeteg érv szól a turizás mellett, viszont most egy olyan húrt szeretnék pengetni, amit ritkán szólaltatunk meg, ez pedig a fent említett tudatos vásárlás, a fölös előállítás mérséklése. Tudom ellentmondásos ez a téma, főleg ha bloggerek szájából halljuk, hiszen a divat vonalon mozgók igen sok ruhát vásárolnak. Köztük én is. Viszont amiben szerintem eltér az én blogom a nagy átlagtól, hogy a legtöbb szettem használt ruhákból áll, gyakran idősebb rokonaim gardróbjából örökölt darabokat, még gyakrabban pedig kedvenc turijaim kínálatát mutatom meg. Mindig is úgy véltem, hogy egy divatblognak nem az a dolga, hogy katalógusként bemutassa az aktuális fast fashion kínálatot, hanem a szettekkel inspiráljon, méghozzá úgy, hogy az egyéniségét is tükrözi. 


Ruha és a táska second handből való

Ruha és a kalap turis
Nagyon jó még a turkálókban, hogy viszonylag olcsón, sőt néha fillérekért jutunk csodálatos kincsekhez, márkás darabokhoz. Fontos viszont mindig mérlegelni, hogy szükségünk van e az adott darabra, be tudjuk e illeszteni a ruhatárunkban. Nyilván egy ruhadarabról utólag derül ki, hogy kedvencük lett-e, de azért van trükk arra nézve, hogy tudjuk hogy esélyes-e arra, hogy egyik gyakran viselt holminkká avanzsálódjon. Nem más ez a trükk, mint hogy legalább három összeállításban tudjuk elképzelni az otthon meglévő ruhákkal. Ehhez persze ismernünk kell a szekrényünk tartalmát és tudnunk kell, mik azok a darabok, amik hiánycikket jelentenek. Hamarosan írok alap darabokról egy posztot, ezeknek a basic dolgoknak érdemes a szekrényben lapulnia, így egy-egy extrább turis szépséget könnyen kombinálhatunk. 


Blúz és nadrág second handes

Felső second hand, Szoknya: Vintage
A turiknál nyilván van különböző árkategória, vannak továbbá bálás és darabáras üzletek. Mindkét helyen lehet találni számunkra megfelelő dolgokat, de tény, hogy gyakorlás kérdése, míg kialakul az érzék, amivel könnyen elboldogulunk a second handekben.

A darabárasban érdemes kezdeni a turikkal való ismerkedést, itt vállfán láthatjuk a ruhákat, sok helyen akár méret szerint rendezve. A bálás turkálás számomra az igazi élmény, illetve a kilós árak nyilván kedvezőbbek, mint az egyenként felcímkézettek. Tudni kell, hogy sokszor előválogatják a nagy cégek a bálákat és nagyobb városok, illetve menőbb helyen lévő darabáras turkálók a jobb, márkásabb bálákat kapják.


Ruha turisSzoknya turkálós
Tervezek a közeljövőben még egy posztot, amiben a turizás aranyszabályairól írok, viszont egyet mindenképp megemlítek, hiszen ez is lényeges a környezettudatosság szempontjából. Mindig nézzétek meg, hogy hibátlan e a kinézett holmi, nincs-e rajta szakadás, folt, jó a cipzárja és bármi... Emellett próbálni kötelező mindent, mert sokszor rossz helyen nyúlt meg és előző tulaja ezért selejtezte le, vagy bénán szabott. Fölöslegesen pedig ne vásároljunk, főleg ne vegyünk meg olyasmit, ami aztán a szemetesbe landol. 
Ing, mellény és kalap turis.
Ruha turkálós
Másik remek ötletem, hogy kicsit mérsékeljük a vásárlást, hogy a megunt darabjainkat cserélgessük a barátnőinkkel. Tök jó csajos nap lehet, ha összehordjátok a nektek nem kellő darabokat és egymástól turiztok. Pénzt spórolhattok, környezet tudatosan viselkedtek, inspiráljátok egymás öltözködését és még jól is szórakoztok. 

A barátnőimmel sokszor körbe járnak darabok. Amit megunok azt mindig elajándékozom, fiatalabb rokonoknak, vagy a barátnőknek. Emellett az interneten el is adhatjátok a megunt ruhákat, így kis zsebpénzhez juthattok, de azért nézzetek utána az törvényi szabályozásnak.

Nem nagy dolog, mégis apróságokkal érhetjük el, hogy a környezetünket kevésbé terheljük létünkkel. Ha mindenki odafigyelne az ilyen dolgokra sokkal egészségesebb környezetben élhetnénk és unokáink is élvezhetnék a zöld környezetet. Sok mindet tehetünk persze emelett is, először is kapcsold le a lámpát, amikor kimész a szobából, ne nyomasd nyáron a légkondit, ne menjen háttérzajnak a TV, sétálj el a szelektív kukáig és vedd lentebb egy-két fokkal a fűtést. Nem a levegőbe beszélek, nálunk nincs tévé, az a szabály, hogy 20 fok felé nem vesszük a fűtést télen, nem szereltettünk be légkondit és szelektíven gyűjtünk szinte minden szemetet. No meg elsősorban másodkézből szerzem be a ruháimat.

Akit a környezettudatos életmód érdekel bővebben az 
ingyenesen regisztrálhat a III. Közös jövőnk konferenciára ezen a linken: https://app.allianz.hu/kozosjovonk/FB 


Egy Turi TAG videót is készítettem Nektek. Szoktatom turkálókba járni? Melyik a kedvencetek? Mi volt a legjobb fogásotok?Szoknya turis7 megjegyzés :

 1. Nagyon szuper lett ez a post! Nekem szinten mindenem turis, egyedül nadrágot nem szoktam ott találni, de ez nem annyira bánt, mivel sokkal jobban szeretem a szoknyákat, egyberuhákat. Töredékáron sokkal izgalmasabb darabokat lehet találni, és valóban sokkal környezettudatosabb. Én is szeretnék majd turis bejegyzést írni, ez most nagyon inspiráló volt. :-) A Fast Fashion boltokkal az is a gondom, hogy tudom, hogy fillérekért gyártatják a ruhákat Keleten, 12-18 órákat dolgoztatnak egy nap a nőkkel, szóval én ezért sem veszek tőlük semmit... Persze 100%-ig nem lehet elkerülni, hogy ne vásárolj Ázsiából, az ebayt én is használom, mert pl. leggingseket és harisnyákat onnan szoktam vásárolni, és persze bugyit meg zoknit sem veszek használtan, és pl. olasz cuccokra nem tellik, de próbálom minimalizálni az ilyenfajta vásárlásaimat. Sőt, az az igazság, hogy én mindig sokkal szebb és különlegesebb darabokat találok turikban, mint újonnan, és még azon sem kell gondolkoznom, hogy megengedhetem-e magamnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A turik legjobb oldala az egyediség és bizony sokszor a minőségi darabjaim is onnan kerülnek ki. Nem mondom én is vásárolok ezt-azt fast fashionben, fogok is, de ésszerűen. Plusz nem akarom a gatyám is otthagyni egy-egy boltban. Havi 5000 Ft-ból egy turiban Krőzusként felöltözik az ember, 5-6 év alatt pedig mozdulni se tud a ruháktól. Ugyanebből az összegből a fast fashionből csak a nagyon szükségeset veheti meg...

   Törlés
 2. Enikő te ott leszel a konferencián? Kedvenc film a témában> http://indavideo.hu/video/Cowspiracy_-_The_sustainability_secret_MAGYAR_FELIRAT

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Cosmo konferenciára gondolsz? Nem tudom még sajnos, tavalyi nekem már annyira nem mondott új dolgokat, bár jó volt a csajokkal beszélgetni :)

   Törlés
 3. Kezdő túrkáló vagyok, de van egy kedvenc vállfás üzletem. Pont útba esik munkába menet-jövet. Nincs alkalom, hogy ne találnék valami nagyszerűt, igényeset, szemben a butikok kínálatával, ahol gyakran méregdrágán is gagyi dolgokat látok, eldolgozatlan varrásokkal, elcseszett szabásmintával.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen a turik szuper lehetőségek a stílusunk kiélésére és tényleg sokkal minőségibb termékek vannak. Ugye a kínai gagyi ritkán kerül bele. A turizásra meg rááll az ember szeme idővel, így minden egyes alkalom nagyobb sikerélmény :)

   Törlés
 4. Nem rég megváltozott a munkaköröm, és kicsit elegánsabban kell öltözködnöm, mint eddig. Én a tipikus póló-tornacipő-blézer lány vagyok, de most szükségem volt néhány kicsit finomabb darabra, mert már kezdtem magam kellemetlenül érezni. A hétvégén anyukám rábeszélt a turizásra - egyébként is szoktam járni, de így együtt mindig jobb - és 5 blúzt találtam annyi pénzért, amiből egyet sem találtam volna fast fashionben! Plusz a kabátok a gyengéim. A világ pénze sem lenne elég, hogy én kabátokat vegyek magamnak. Erre is jó megoldás a turizás! Nagyon-nagyon szuper kabátokat szereztem már be turiban. Kedvenceim a tyúklábmintások, amiket butikokban nem is nagyon láttam még.
  Plusz még egy valami, amit nem említettél, hogy aki szeret kreatívnak lenni, annak is jó megoldás a turizás. Nem egy darbot vagdostam már szét. Valamelyik jól sikerült, valamelyik kevésbé, de annyi pénzért megéri kísérletezni. :)

  VálaszTörlés