2016. szeptember 12., hétfő

Egy tésztareceptből 7 étel I RECEPT

Egy tészta alapból millió étel-7 recept ízelítőül


Először is el kell mondanom, hogy gasztro bloggerkedés nem semmi munkával jár és le a kalappal azok előtt, akik ebben a műfajban tevékenykednek. Mielőtt a saját blogomat a Kialakítót elindítottam kacérkodtam az öltettel, hogy én is főzős, kajamutogatós blogot indítotk, akkoriban csak ennek a létezéséről tudtam. Szenvedélyesen szeretek főzni, no meg sütni, de az étel fotózás nem az erősségem, türelmetlen vagyok hozzá. Ráadásul a rohanó életemnek, a rengeteg elfoglaltságnak köszönhetően időm sincs igazán a pepecselősebb receptekre, amiket egyetem alatt az albérletembe oly szívesen készítettem. Ezért úgy gondoltam, hogy mutatok nektek egy tésztát, amiből milló finomságot készíthettek, a kreativitásotok is kiélhetitek és nyugi ez nem a kolis smack, hanem egy dagasztást és kelesztés igénylő tészta. 




Tészta alap recept
-1 liter (kicsit több, mint fél kiló) liszt
-1 zacskó élesztő
-1 evőkanál cukor
-1 evőkanál olaj
-1 kiskanál só
-2,5 dl víz

A lisztet kimérjük, akár mérőpohárba az 1 litert (ezt még az albérletbe mérleg nélkül tapasztaltam ki), vagy a 0,65 kilót mérleggel. Egy bögrébe beleszórunk egy tasak élesztőt és hozzáadunk egy evőkanál cukrot és félig felengedjük langyos (nem forró) vízzel. Legkönnyebb úgy megjegyezni, hogy az élesztő gombának adunk enni cukrot és inni vizet és persze meleget, hogy ne fázzon. A keveréket hagyjuk felfutni, vagyis jól be fog habosodni és feljön a bögrében. Ezt hozzáadjuk a liszthez, valamint adunk a keverékhez még egy evőkanál olajat és egy kiskanál sót. Jól megdagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Én onnan szoktam tudni, hogy abbahagyhatom, hogy a tészta puffogó hangot ad dagasztás közbe, szinte él a kezem között. Ezután a tál aljára szórunk egy kis lisztet rátesszük a tésztát és a tetejét is picit meglisztezzük. Tiszta konyharuhával letakarva huzatmentes, meleg helyre tesszük. Fél óra alatt megkel a tészta, nagyjából a duplájára nő.


Lángos


Ki ne szeretné az igazi hungarikumot a lángost. Ebből a tésztából garantálom, hogy remekbe szabott olajban sült finomság készül, el ne felejts hozzá tejfölt és sajtot, no meg a kedvencemet fokhagymát venni.

A megkelt tésztát szedd kis gömbökre szét, takard le. Így még a kis gömbök is kelnek és könnyebb lesz széthúzgáni kerek korongokra kézzel. Ne lapogasd ki, mert kinyomod belőle a levegőt és nehézkes lesz a tészta, csak úgy formázd, mint a filmekben a pizza szakácsok. Forró olajba süsd arany barnára mindkét oldalát.


Pizza


Vékony vagy vastag tésztával szereted a pizzát? Ezzel a tésztával mindkét verzió kivitelezhető. Miután megkelt a tészta válaszd le kb a felét, ha nagy a tepsid és kezd el a kezeddel széthúzgálva nyújtani. Te szabod meg a tészta vastagságát, számolj azzal, hogy még a duplájára fel fog jönni. Ha hajszálvékony tésztával ennéd, akkor a kezeddel még nyomkodd le a tésztát és garantáltan ropogós alapot kapsz.
Bolognai Pite
A darált húst süsd meg alaposan egy serpenyőben, sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezd. Ezután adj hozzá sűrített paradicsomot. Addig forrald, míg elég sűrű lesz a massza. Egy tepsit vajazz és lisztezz ki egy kicsit és terítsd el benne a vékonyra széthúzott tésztát. Ebbe öntsd bele a bolognai alapot. Reszelj rá sajtot, majd még egy réteg tésztával fedd le. Szúrkáld meg alaposan a tészta tetejét és reszelj még egy réteg sajtot a tetejére. Süsd a sütőben közepes lángon, 20-30 percig, míg szép aranybarna nem lesz a tészta és a sajt. Kihűlve könnyen szeletelhetővé válik a piténk. Ha vendégeket vársz akár kis jénaikban is elkészítheted minden vendégre egyet szabva.


Vendégváró malacka

A tészta ugyanaz, miután megkelkis gömböt letépünk és a belsejébe beleteszünk sült backon kockákat és egy kis tejfölt, majd a tésztával körbeterítjük, hogy ne folyjon ki. Ezután egy plusz gömböt formálunk, ami a feje lesz és hozzátapasztjuk a töltött gömbhöz. A fejre pedig mehet egy pici gömb, amire aztán két lyukat nyomunk ez az orra. Már csak két szem hiányzik, aminek szegfűszeg, vagy szemes bors is szolgálhat.









Hotdog


Nincs otthon hotdog kifli, semmi baj. Ezzel a tésztával bevonhatod a virsliket és már sütheted is forró olajba.  Arra figyelj, hogy a virslit és a tésztát is szúrkáld meg, hogy nehogy felcsapjon az olaj, vagy megrepedjen a tészta. Halloweenkor pedig ha csak csíkokkal tekered körbe a virslit, akkor cuki múmiákat kapsz, így akár vendégváró finomságnak sem utolsó.

A kelt tésztát bátran le is fagyaszthatjátok és alkalomadtán elővehetitek egy-egy finomság elkészítéséhez.


Húsos batyu


Tészta már ismerős módon készül, viszont itt kinyújtjuk fél centis vastagságra és 10X10-es négyzeteket vágunk. A közepükbe kis tejföllel, kaporral kikevert juhtúrót, vagy sima túrót teszünk, egy kiskanálnyit és egy kevés sült backon kockát is adunk hozzá. Azután a négy sarkát felhajtjuk és gyönyörű kis batyukat kapunk, amiket kivajazott tepsibe nagyobb távolságra helyezünk egymástól. Arany barnára sütjük közepes lángon 15-20 perc alatt.





Kenyérlángos




A pizzához hasonlóan készül, a feltétben tér el.  Tejföllel megkenjük a széthúzgált tésztát és sült backon kockákat, valamint lila hagymát szórunk rá. Az egészre jó vastag réteg sajtot reszelünk és szépen megsütjük kb. 20-30 perc alatt.










  Bolognai pite, avagy férfi torta


Más néven Bolognai pite, ami nálunk itt férfi szemmel ünnepi étel.

Hozzávalók:

Töltelék:
-1 nagy fej hagyma
- Sűrített paradicsom 250 ml

-500 g darált hús
-250 g reszelt trapista sajt
-só, bors, oregano, bazsalikom





Az olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom. Ehhez hozzáadom a darált húst (sózom, borsozom), ami szépen megsütök, picit pirítom. Ráöntök egy üveg sűrített paradicsomot, és egy csésze vizet. Oregánóval, bazsalikommal fűszerezem.

A tészta felét száthúzogatva nyújtom és tortaformát kibélelem vele. Erre öntöm a kész bolognai öntetet, amiben kevertem előzőleg reszelt sajtot. Ezután lezárom a másik felével a tésztának és sajtot reszelek rá. Nagyjából fél óra alatt készre sütöm.




Melyik recept a legszimpatikusabb? Nektek van multifunkciós receptetek?