2017. július 2., vasárnap

MEGALAPOZOTTAN-Nagy primer teszt

Nemrég belenéztem a primer/púder fiókomba és rádöbbentem, hogy kicsit függője lettem ennek a termékkörnek, így jöhet egy kimerítő összehasonlító teszt ezekről. Sminkalapokból is van millió féle, ami állagban, tudásban, finishben eltér, így mindnél kiemelem a pozitívumát és a negatívumát és persze elmondom a végén melyek a kedvenc termékeim. A bázisok részben a bőrünket készítik fel az alapozásra, részben pedig segítenek tartósabbá tenni a sminket és nem utolsósorban kiegyenlítik a bőrt. Gyakorlatilag egy alapozó réteg a vásznon. 




A primerek arra valók, hogy a bőrünket tökéletessé, egyenletessé és selymessé tegyék, az elkészült sminket pedig ezáltal sokkal tartósabbá varázsolják. A legtöbb sminkalap szilikonokat tartalmaz, ezek tulajdonságaira épít. A szilikonok szépen ki tudják tölteni az apró ráncokat, ennek köszönhetően látványos eredményre képesek, csodaszerként hatnak. A primerek nem ránctalanítók és nem ránc megelőzők, még az anti-ageing termékektől se várjuk ezt, hiszen csak optikailag tuningolnak, vagyis este a micellás víz lekapja a palástot. A tág pórusokat is ugyanezen elven csökkenti, ez az egyetlen módszer, amivel fel lehet lépni ezek ellen a szépséghibák ellen.
A bázissal előkészített bőr selymes, jól csúszik rajta az alapozó, könnyebb eldolgozni, no meg lényegesen kevesebb termék kell rá. A bőr egyenetlenségeit, ráncait kitöltik, nincs esélye az alapozónak így begyűlni azokba, tehát sokkal kevésbé lesznek élesek a ráncok ezáltal is, makulátlanabb eredményt kapunk. Az alapozó kopásáért a bőrünk olajossága is felelős, mivel ettől a rétegtől elválasztja a szilikonos termék, így nehezebben kopik le és fényesedik át. A bőr kiszáradásától is véd a szilikon (tudom sokan félnek tőle), hiszen ez az óriásmolekula nagyobb területeket fed le, mint egy páncél véd. Mivel sokkal nagyobb, ahhoz hogy bejusson a bőrbe, így nem kell félni, hogy eltömi a pórusokat, illetve hogy beszívódik a szilikon.

A szilikonokon kívül sok más összetevőt tartalmaznak és ezekben van hatalmas eltérés a termékek között. Rengeteg hidratáló verzió is van a piacon, de ha nem ilyet választunk, akkor a smink előtti bőrhidratálásról ne felejtkezzünk el. 

Textúrákban többféle is van, krémes, géles és púderes is a piacon, ez utóbbit még nem próbáltam. 



Nagyjából két éve vettem meg az első primeremet, ami annyira nem nyűgözött le, így talán utána fél évig még semmit sem használtam. Aztán hozzám került ár jó termék, de a nagy áttörést egy pasikence hozta meg. 
Azóta sminkalap Gombóc Artúr lettem, szeretem a ráncfeltöltőset, a hidratálót, a mattítót, a strobing hatásút, a rózsaszínest, bronzosat, gyöngyházfényűt, a sűrűbbet, a folyósabbat....


Szemhéjalapokkal még frissebb, de annál intenzívebb a kapcsolatom. Itt is egy driogériás termékkel indult az ismerkedés, de szintén nem voltam elhalva tőle, aztán jött egy ikon, ami bemutatta miért is rajong mindenki a szemhéjbázisokért. Azóta töretlen a lelkesedésem és igyekszem mindegyiket a megfelelő időben használni. Persze van olyan, ami kevésbé vált be, de vannak csodás darabok is.


Emellett szót fogok ejteni csillámalapról és glitter ragasztóról is, így nagy vonalakban körbe is járom a témát. 


Milani szemhéjalap


Kezdjük az egyik legikonikusabb szemhéjalappal a Milanival, ami a fent említett áttörést okozta és komoly függőséget váltott ki. Már írtam ITT róla, így nem fogok túl sok szót ejteni, inkább röviden összefoglalom és kiegészítem azóta volt új tapasztalataimmal.








Kis picurka és tubusos, vagyis nincs applikátora, de szerintem ez nem hiányosság, sőt talán így sokkal higénikusabb is egy termék, én talán erre szavaznék, ráadásul lassabban szárad ki, hiszen nehezebben érintkezik talán a levegővel.

Első használatnál lenyűgözött, ugyanis sárgás tónusú, jól fedő alapozóként lehet értékelni, ami eltünteti a kis erecskéket a szemhéjon, de még a sötét részt is az orrnyeregnél. Nap végén pedig bármilyen hőség és megpróbáltatás is éri a szemsminkünket garantáltam maszatolódás és megfolyás mentes, no meg nem ül be a ráncokba. A legrosszabb szemhéjpúdereket is sokkal pigmentáltabbá és tartósabbá varázsolja. Több, mint egy évig elég volt, azért kellett kiszelektálnom, mert kettévált a komponens, no meg lejárt a szavatossága. Beszereztem ebből már egy újat.

Tipp: Nagyon fontos, hogy a szemünk környékére csak olyasmit vigyünk fel, ami még jó, vagyis figyeljük a szavatossági időt és vegyük komolyan azt. Némely terméken fél év, némelyiken egy év szokott lenni. Ha megváltozik idő előtt az állaga, illata azonnal dobjuk ki.



Solone szemhéjalap


A Solone márka Ázsiai, vagyis amikor megérkezett tesztelésre még jobban megdobbantotta a szívem, hiszen nincs nagy tapasztalatom ezen a területen smink vonalon. A csomagolása, mint általában szuper cuki, pasztell álom, a dobozt nincs is szívem kidobni. A tégely színe előre vetíti a termék árnyalatát, ami világos bőr szín, ami remekül kiemeli az összes szemhéjfestéket és pigmentáltá varázsolja. Kicsit sűrűbb az állaga, de könnyedén elkenhető ujjal, én minden terméket kézzel viszek fel, amikről szó lesz.



Applikátoros, de azzal csak a termékből felviszem a megfelelő mennyiséget és a többit pedig ujjbeggyel oldom meg.
Nagyon szeretem mert az élénkebb szemfestékeket olyan élénké teszi, ami már a holdról is virít, a NYX Jumbo Penciljének ezen tudását hozza, anélkül, hogy beülne a ráncokba. Nap végén is makulátlan marad a smink.

Tipp:A primereket amúgy nagyon vékony rétegbe kell felvinni, hiszen ha túl sokat teszünk fel, akkor azonnal beül a ráncokba és rondább lesz az eredmény, mint amúgy lenne nélkülük. Ha rájövünk a mennyiségre csodát érnek, no meg kiadósak lesznek. 






Catrice szemhéjalap


Az első szemhéjprimerem a Catrice volt, nem tudom lehet e kapni még ezt a verziót, azért tartottam csak meg, mert akartam róla írni. A másik termék pedig egy újdonság, tavasszal adták ki, amit füstös sminkhez fejlesztettek ki.









Applikátorukban erős eltérés van, ugyanis a testszínű ferdén vágott, pici, míg a szürkés lapított, babapiskóta alakú.




Anygában is találok különbséget, a szürkés puhább, "szőrösebb", több terméket vesz fel, egyenletesebben adja le. Vagyis pozitív fejlődést látok ezen a téren.
A csomagolásuk szinte egyező, pici táskabarát, de ez igaz az összes szemhéjalapra, amiről szó lesz.









 Az állaga jó, krémes, könnyen kenhető, de fedése nekem nagyon kevés, pedig nem is túl átütőek az erecskéim. Sajnos a fő bajom az, hogy a szemhéjfestékem a ráncokba szinte ugyanúgy begyűlt, mint nélküle és akármilyen vékonyan vittem fel ezt tapasztaltam. Ugyan tartósabbá tette a sminket, de akkor is igazgatni és frissíteni kellett nap közben.





Nagyon jól hangzott, hogy a füstös sminkhez is van már speciális termék, ami alapból ad egy szürkés-feketés hatást. Viszont felkenve elég rémes a dolog, halványszürke, kialvatlan az összkép. Ettől még nem estem pánikan, ugyanis a tökéletes smokey sminkhez a világosabb árnyalatokra kell rétegezni az egyre sötétebbet, míg a feketével zárjuk a sort és így elsatírozgatva a rétegeket csodás átmenetet kapunk. Jó ötlet egy szürkés alap. Viszont semmit nem dob szerintem a sminken, nem is könnyíti meg azt, szóval csak azoknak ajánlom, akik minden izgi dolgot szeretnek kipróbálni. Kicsivel jobban teljesít mint nagy testvére, de ennél is bemászik a redőkbe a festék, bár annyira nem túrós nap végén az egész, de na ott van...


Tipp: A szemhéjbázist az egész szemhéjon dolgozzuk el a szemöldök alsó vonaláig és alsó szempillasor alá is vigyünk fel belőle. Erre egy testszínű szemhéjpúdert vékonyan dolgozzunk szét, így könnyebb lesz majd eldolgozni foltmentesen a szemhéjpúdereket és összedolgozni a színeket.

Bronx Colors szemhéjalap


A Bronx az egyik kedvenc márkám lett, eszméletlen csodálatos dolgai vannak és drogériás árakhoz viszonyítva közepes árfekvésű.
A szemhéjpúderei a kedvenceim, így a pirmertől is csodát vártam, bár konkrétan a szemfestékei pigmentáltságán már nem lehet mit feljebb tornázni, de nálam a smink tartósság fokozás igencsak kardinális kérdéskör.
Szintén applikátoros, kis fejű és rózsaszínes árnyalatú a termék. Szép a fedése, az erek eltűnnek és a sötét részeket is kivilágosítja. Állaga krémes, könnyen kenhető és elég szilikonos hatású.
Szép pigmentáltá teszi a színeket, tartóssága a sminknek szintén kiemelkedő, de nap végén látok itt-ott kopást (hajlamos vagyok megérinteni a szemem környékét), de a ráncokba nem gyűlik be a smink. Bővebb teszt ITT.

Tipp: A testszínű szemhéjprimert érdemes az orr köré felvinni, így még tartósabbá tehetjük ott az alapozást, orrfújós időben életmentő.



NYX MULTITASKER MIXING MEDIUM


A pigmentekhez szerintem az egyik lefgontosabb a primer, illetve ezeket a por állagú termékeket csak azoknak ajánlom, akik már jártasabbak a sminkelésben. Ez a termék igazán érdekes, hiszem a pigmentekhez keverve akár szemhéjtusokat is készíthetünk vele, vagyis krémes állagúvá tehetjük a port. Emellett akár primerként is funkcionálhat, én így szeretem inkább.

Tubusos kiszerelésű, csőrös adagolóval, nekem bejövős. A termék opálos, fehéres, átlátszó és elég folyékony. Olyasmi mint egy szájfény, sőt még az állaga is emlékeztet.




 Mivel nem színezett, így ereket nem fed és nem is emeli ki a pigmentáltságot. Viszont jól megfogja a pigmenteket, remekül beletapadnak. Eldolgozni persze akkor lehet már a színeket, ha a megfelelő mennyiség beletapadt a ragacsosabb állagú alapba.

Szépen fixálja az intenzív árnyalatú pigmenteket és nap végén is gyönyörűen fest a smink. Krémes tusként használva se rossz, sőt kifejezetten izgalmas eltalálni a megfelelő állagot és tartós a végeredmény.

Tipp: Pigment felvitelhez a szemed alá vigyél fel por állagú transzparent púdert vastagon, ami megvéd attól, hogy a lepotyogó szemcsék elrontsák az alapozásod és korrektorzott szemkörnyéket. Kicsit hajtsd hátra a fejed és lapos ecsettel lapogasd be az alapba a terméket.
Ha bizonytalan vagy, akkor érdemes először a szemsminket elkészíteni és csak utána alapozni, sok profi sminkmester is alkalmazza ezt a sorrendet, szóval bátran cseréld fel a lépéseket tetszésed szerint.



NYX GLITTER PRIMER




Amióta tudom, hogy létezik vágyok rá. El se tudom mondani mennyire örültem, hogy a NYX dobozban lapult, ez volt az ami legjobban megdobbantotta a szívem. Csomagolása is eszméletlen, ahogy az előző NYX ez is papírdobozba került, de milyenbe? Hologrammos!!! És maga a tubus is az....holoszexuális csoda, unikornis hányás. :)





Glittereket, azaz csillámporokat tud a helyén tartani. Rajongok a fényes, ragyogó és extra sminkekért, de mindig gond volt mivel rögzítsem ezeket. A műszempilla ragasztó még egy alternatíva, de nem túl kellemes egész éjszaka viselni így a sminket, no meg nem ez a funkciója. Idén már óriási trend lett a csillámpor, fesztiválokra rengetegen vetik be, bezzeg az én időmben nem voltunk ilyen merészek, miért nem???




Állaga ragacsos, sűrű és kicsit gyöngyházas gél. Szépen megfogja a glittereket és helyén tartja. Ha vastagon visszük fel a csillámokat, akkor hajlamosak azért potyogni, így érdemes ügyesen dolgozni és jól belenyomkodni őket.

Egy átbulizott éjszaka után azért megviseltebb lesz a smink, de azért elég jó kis cucc. Ha nagyon biztosra akarok menni tartósságot illetően keverek bele szempillaragasztót is 1/3 arányban.

Csak annak ajánlom, aki ki is tudja használni, illetve sminkeseknek lehet alap darabja.




Pierre René


Evezzünk át az arcra való primerekre, amiket amúgy vészhelyzetben simán alkalmazhatunk szemhéjra is, legalábbis nekem beváltak, bár messze nem olyan hatékony némely, mint a konkrétan erre kifejlesztett társaik.

A Pierre René termékéről már írtam, szeretem. Eszméletlen selymes bőrt kapunk, siklik rajta az alapozó, egységes a bőrkép és élettel teli ragyogást kölcsönöz. Egész jól kitölti az apró(!) ráncokat és a bőr egyenetlenségeit. Mivel nem egy színezett termék, így a bőrszínt nem korrigálja. Hidratálni nem hidratál, de szilikonos réteg megvédi a bőrt a kiszáradástól. 

Catrice Prime and Fine


A legelső primerem. Nem nyűgözött le, de főleg a belenyúlós tégelyt utálom. Hosszabb körömmel esélytelen kibányászni a terméket. Az állaga is elég sűrű, így eldolgozni sem lehet teljesen egyenletesen, vagyis nehéz. Konkrétan nem sokkal teszi tartósabbá az alapozót, de van egy pozitív tulajdonsága a matt terméket is bőrfényűvé és kicsit rózsássá varázsolja. A nagyon apró bőrhibákat elkendőzi, illetve fényvisszaverő hatásnak köszönhetően fotókon jobban mutat egy kevésbé fotózható alapozó is. Sajnos az én bőröm kifényesedésre hajlamosabbá válik tőle. Amúgy imádom a Catrice márkát, hamarosan egy Catrice videót is felveszek.



Bronx Colors


Elég kicsi a kiszerelése, így nem tart valami sokáig és a primer olyan gyorsan fogy, mint egy alapozó. Alapvetően jó cucc, kellemes állag, pihe puha bőrt ad. Én ezt vittem a nyaralásra kis mérete miatt, viszont szerintem ár/érték arányban nincs. Nap végén is szép a smink, nem kopik sehol az alapozó, pedig sokat könyökölök és nyúlok az arcomhoz. Nem igazán hidratál, de nem hagyja jobban kiszáradni a bőrt. Teszt ITT






Bielenda


A nagy kedvenceim, nem is olyan régen írtam ezekről a gyöngyszemekről. Gyakorlatilag hidratáló krémbe oltott sminkalapok. Nagyon hasonlít az állaga és a hatékonysága a Nivea After Shave balzsaméra.

Pumpás adagolóért pedig plusz pont jár, a kupakja viszont a lehető leggagyibb műanyag.

Tipp: Ne várd meg ezeknél, hogy beszívódjon, hanem még a ragacsos alapba vidd fel az alapozót, sokkal szebb lesz összedolgozva és tartósabb is. 



AA BEAUTY PRIMER 360 


Legújabb primereim teszter méretben, de elég jó benyomást nyújtottak. Négy verzió mindegyike mást tud, más az állaga, színe. Mindenkire gondoltak.

A zöld a bőrpír ellen hatékony, illetve világosítja a bőrt. A pattanásos problémás bőrűeknek szuper lehet, illetve akinek helyenként kipirosodik az arca, orra. Állaga elég sűrű, de jól eldolgozható, bőr melegre kissé folyósabbá válik.


Anti-Age verzió, vagyis a ráncok elfedésére helyezi a hangsúlyt, illetve optikailag csal a fényesebb finishel. Hidratáló hatást nála érzek leginkább.

Áttetsző, opálos és könnyed állagú, legjobban akkor működik, ha még a ragacsos alapra visszük fel az alapozót.






Anti-Shine, vagyis kifényesedést gátolja. A kánikulában teszteltem és nyerő, tényleg kevésbé, sőt szinte egyáltalán nem fényesedett ki a bőröm. A zsíros bőrűek nagyon fogják kedvelni ezt sárgás-testszínű tónusú, krémes terméket. Száraz részeket sem emeli ki különösebben, így igazán szerethető termék.







Bőrnyugtató hatású, illetve gyönyörű rózsaszínes tónust ad a bőrnek és természetes fényt. Egyszerűen imádom. Ez lett a fő kedvencem. Állaga tökéletes, könnyű eldolgozni, villámgyorsan fel tudom vinni kézzel.






Összességében csodás termékek, területekre fókuszálva is használtam őket. A T-zónába a kifényesedés ellenit, az orrom körül a zöldet, a homlokom ráncainál pedig az anti-ageinget. 


Azt hiszem az anti-age-re és a rózsaszínre beneveznék teljes méretben is, ezek amiket leginkább ki tudnék használni.





NYX FIRST BASE PRIMER SPRAY


A termék elég nagy kiszerelés és aeroszolos, vagyis szórófejes megoldású. Ebből kiindulva gyorsan lehet egyenletesen felvinni a primert. 
Nagyon szépen porítja a folyadékot, kellemes hűsítő érzés felvinni. Rohanós reggeleken ideális társunk lehet.

Jól teszi a dolgát, tartósabbá varázsolja a sminket és szépen előkészíti a bőrt, sokkal selymesebb felszínt adva. Mégsem szerettem bele annyira, hogy ne ajándékozzam el, van sokkal jobb is a készletemben.



+Nivea After Save balzsam


Erről született egy kimerítő teszt, így nem kezdek újabb örömódába. Csodálatos, így mindenkinek ajánlom, hogy csenje el a pasijától és adjon neki egy esélyt. Már a harmadik üveget használom és a legolcsóbb, legjobban hidratáló primerek közé sorolható, ami a száraz részeket teljesen eltünteti az arcról és remekül megfogja a glicerinnek köszönhetően az alapozót.
Összességében so szuper termék van a bortokomban, de az arcravaló szekcióból, aminek mindig kell itthon lennie az a Nivea After Shave balzsam, a Bielenda gyöngyeiből a rózsaszín, illetve az AA igazán ígéretesnek tűnik.

Szemhéjalapokból három kedvencet avatok, egyik a Milani, a másik a Bronx, a harmadik pedig egyértelműen a Solone. Nem tudok rangsort állítani köztük, mert kiváló mindegyik. Talán a Solone amivel a legszebb hatást érhetem el legkönnyebben, de a Milani fedi el legjobban a szürkés színt a belső szemzúgamon. 

Nektek melyik a kedvenc primeretek? Mit próbáljak még ki? Mi az elvárásotok egy sminkalapnál, szemhéjalapnál?